Ontdek de Koloniën van Weldadigheid vanuit Zorgvlied

3 daagse standplaats fietsvakantie Drenthe vanuit Zorgvlied

In een korte fietsvakantie gaat u de Koloniën van Weldadigheid ontdekken. Zowel de vrije als de gedwongen Koloniën staan op het programma. Het gebied is genomineerd als UNESCO werelderfgoed.

Inclusief

, , , ,

139

Check-in: vanaf: 15:00 Check-out: voor: 10:00

Prijs is op basis van 2- of 3-persoonskamers. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag van € 25 – € 29 per dag die achteraf wordt verrekend.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gratis advies?

We helpen u graag. Onze informatie en reserveringsdienst is bereikbaar op:

Telefoon: 0591-226928
E-mail: info@fietswandelvakantie.nl

Lage prijzen

We hebben bijzondere lage prijzen.

8+ Fiets- en wandelvakanties

Uitgebreid aanbod van diverse vakanties. Altijd één die voldoet aan uw wensen.

Uitstekende ondersteuning

We zijn elke dag van 09:00 tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar zonder wachttijden.

Persoonlijke wensen

We doen graag een stapje extra om persoonlijke (dieet) wensen te realiseren.

Dag 1: Aankomst in Zorgvlied

U reist op eigen gelegenheid naar Hotel Villa Nova voor diner (bij de reissom inbegrepen) en overnachting. Zorgvlied ligt aan de rand van het Nationaal Park Drents-Friese Wold en op circa 20 kilometer afstand van de vrije Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en de gedwongen Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen.

Dag 2: Ontdek de vrije Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord (circa 40 km of 50 km)

Na het ontbijt vertekt u per fiets naar Frederiksoord. In het museum de Proefkolonie ontdekt u de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid. Al in 1818 werden de arme stedelingen in Frederiksoord ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat. Pas na het bezoek aan het museum begrijpt u het belang van de Koloniën van Weldadigheid en gaat u op de fiets langs een aantal historische punten uit die tijd. Aan het einde van de middag komt u weer in Zorgvlied aan voor het diner (bij de reissom inbegrepen) en overnachting.

Dag 3: Ontdek de gedwongen Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen (ca 40 km of 50 km)

Vandaag gaat de fietstocht naar Veenhuizen. Daar staat als eerste het Nationaal Gevangenismuseum op het programma. In dit museum, dat gevestigd is in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie, leer je alles over de geschiedenis van Veenhuizen. Over de lange reis ernaartoe, het bijzondere kolonielandschap en het zware werk dat verricht moest worden.  Ontdek daarna Veenhuizen vanuit een echte, oude boevenbus! Met de boevenbus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen hun woon- en werkgesticht.  De kolonie was een gesloten gemeenschap en had daardoor een eigen molen, een eigen bakker, een eigen kaasmakerij, een eigen bierbrouwerij, …. Kaaslust en Maallust laten u zien hoe er kaas gemaakt werd en bier gebrouwen werd. Eenmaal aangekomen in Zorgvlied, komt er een einde aan het arrangement en reist u op eigen gelegenheid naar huis.

U kunt deze korte vakantie op allerlei manieren verlengen. Bel ons (0591-226928 of 0031591226928) voor advies.