Schaapskudde Exloo - Fietswandelvakantie.nl

Tel: 0591-549188

Boek direct bij het hotel
v.a. € 230,-
p.p.
 • 3 overnachtingen met ontbijt
 • 3 x 3-gangen diner
 • 3 x lunchpakket
 • GPS tracks en gebruik GPS

Voorjaarswandeling over De Hondsrug

De natuur in Drenthe is schitterend.. ook in het voorjaar! Wandel over de uitgestrekte heide en de bossen van Hondsrug. Geniet van de rust in het voorjaar, ga even helemaal terug naar de basis en maak uw hoofd leeg. Wordt ’s ochtends wakker en geniet van de stilte om uw heen. Met vele kilometers aan wandelpaden is de Hondsrug een walhalla voor wandelaars. Geopark De Hondsrug is één van de mooiste wandelgebieden van Nederland. De natuur is enorm divers met heidevelden, bossen, zandverstuivingen, hunebeden en grafheuvels omringd door mooie esdorpen.

Dag 1: Aankomst in Exloo

Uw wandelvakantie gaat van start met een overnachting en diner (bij de reissom inbegrepen) bij Hotel De Meulenhoek in Exloo.

Dag 2: Wandelroutes van Exloo richting Odoorn

U heeft vandaag keuze uit wandelingen van circa 15,0 km, 16,8 km 17,8 km of 23,4 km 

Vandaag maakt u een prachtige wandeling vanuit Exloo naar de rand van Odoorn en weer terug. Exloo is een typisch Drents esdorp met een mooie dorpskern. U wandelt op het eerste deel van de route over brede zandpaden van de licht glooiende es landschap. Het landschap rond Exloo is het kloppend hart van de Hondsug UNESCO Global Geopark. Het landschap is hier nog grotendeels onaangetast en is rijk aan overblijfselen uit de IJstijden. Aan de rand van het Hunzebos gaat de wandeling langs een hoge grafheuvel en verderop langs de rand van een langwerpig smeltwaterdal oftewel een droogdal, waar schapen en koeien grazen. In de laatste ijstijd was het hier zo koud dat dat de bodem hier permanent bevroren was (permafrost). Als het in de zomer dan weer iets boven nul graden was en ging regenen dan moest dat water ergens heen. Dit water stroomde langs de flanken van de Hondsrug naar het achterliggende Hunzedal. Dit water sleet de permanent bevroren bodem uit en zorgde voor tijdelijke beekjes. Dit noemen wij nu smeltwaterdalen. Dit soort dalletjes zien we op veel plekken langs de Hondsrug richting het Hunzedal. De wandeltocht voert u verder richting Odoorn waar oude karrensporen het landschap hebben vormgegeven. U wandel langs twee grafheuvels waar u dan oversteekt naar de Odoornerdennen en het Odoornerzand. Hier loopt u over heuvelachtige heidevelden en jeneverstruiken. Op het laatste deel van uw wandeling komt u bij een uitgestrekte heideveld het Molenveld. Op het Molenveld loopt een herder met een kudde Drentse heideschapen van de schaapskooi in Exloo. Aan het einde van de dag komt u weer aan in hotel De Meulenhoek voor diner (bij de reissom inbegrepen) en overnachting.

Dag 3: Wandelroutes van Exloo richting Ees en Borger

U heeft keuze uit wandelroutes van circa 15,8 km of 21,7 km 

De wandeling van vandaag gaat grotendeels over het Drenthepad. Het Drenthepad is een streekpad van 329 kilometer lang en is te herkennen aan de rood-gele markering. U heeft vandaag keuze uit 15,8 of 21,7 kilometer wandelen over vrijwel onverharde paden vanuit het Drentse dorp Exloo. U wandelt over kleine, smalle kronkelende paadjes en brede zandwegen. In de bossen van boswachterij Exloo lopen wilde reeën rond. De dieren houden zich overdag schuil op de rustige vlakken en laten zich vooral in de vroege ochtend of aan het eind van de dag goed zien. De wandelroute gaat grotendeels door het bos. In het eerste stukje van de wandeling wandelt u tussen de velden rondom Exloo. Met een beetje geluk treft u hier nog de schaapsherder van Exloo. De tweede helft van deze tocht gaat voor een deel door loof- en naaldbossen en langs heideveldjes van de boswachterij Exloo. Onderweg passeert u tevens een echte pingoruïne. Letterlijk betekent pingo ‘heuvel die groeit’ en omdat ze worden veroorzaakt door ondergrondse druk van een ijslens bestaan pingo’s alleen maar in gebieden met een zeer koud klimaat. Ongeveer 120.000 tot 11.500 jaar geleden heerste er in Nederland een toendraklimaat (IJstijd), dus ook hier kwamen ze voor. In de loop der jaren smolt het ijs in de ondergrond, waardoor er alleen maar een ringvormige krater overbleef; de zogenaamde pingoruïne. Aan het einde van de dag komt u weer aan in hotel De Meulenhoek voor diner (bij de reissom inbegrepen) en overnachting.

Dag 4: Wandelroutes van Exloo richting Poolshoogte en schapenpark

U heeft keuze uit wandelroutes van circa 12,5 km, 15,6 km, 16,6 of 18,6 km

Vandaag heeft u keuze uit 3 verschillende wandelroutes. Op het eerste deel van de wandeling gaan over het prachtige “Molenveld’ bij Exloo. De wandelroutes van 16,8 en 19 kilometer gaan door het schapenpark bij het dorp Odoorn. Aan de overkant van de N34 “Hunebed Highway” is een fraai heideveld. Een parkachtig landschap en natuurlijk lopen er heel veel schapen. Midden in het Schapenpark staat het megalithische kunstwerk ‘Ode aan de Zon’ van Rob Schreefel. Vanaf hier wandelt u richting uitkijktoren Poolshoogte.  De toren is 18 meter hoog en staat bovenop een heuvel die 38 meter boven NAP staat. Vroeger stond hier een brandtoren van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Ten tijde van de ontginning van het gebied als bos kon vanaf de toren ‘poolshoogte’ genomen worden hoe de jonge aanplant er voorstond. Nu heeft u bovenop de toren een fantastisch uitzicht over de wijde omgeving. Naast de heuvel, midden in het bos, is het unieke theehuis Poolshoogte. Eenmaal aangekomen bij Hotel De Meulenhoek komt er een einde aan uw wandelvakantie.

Inbegrepen:

 • 3 nachten verblijf in Hotel Restaurant De Meulenhoek in Exloo
 • 3 x ontbijt
 • 3 x 3-gangen diner
 • GPS tracks en gebruik GPS + instructie

Niet inbegrepen:

 • Toeslag 1-persoonskamer van € 105,- p.p.
 • Drankjes
 • Entreegelden

Betaalwijze:

 • Bij aankomst in het hotel
 • Geen boekingskosten

Bijkomende kosten ter plaatse:

 • Toeristenbelasting
 • Eventuele parkeerkosten
 • Alle entreegelden tenzij anders vermeld

Extra informatie:

 • Annuleringsvoorwaarden: Uniforme Voorwaarden Horeca
 • De technische uitvoering van deze reis is in handen van Hotel De Meulenhoek
 • Programma en routes onder voorbehoud van wijzigingen

Hotel de Meulenhoek – Restaurant bij Els

Prachtig gelegen in Drenthe, nabij Emmen, Assen, Borger en Stadskanaal, midden op de Drentse Hondsrug, verscholen tussen heidevelden en bossen, vindt u Hotel Restaurant De Meulenhoek. Dit 3 sterren superieur hotel is de perfecte uitvalbasis voor uw activiteiten zoals fietsen en wandelen.  Ook kunt u elektrische fietsen huren of gebruik maken van het oplaadpunt voor uw elektrische fiets.

Lees meer

GPS-routes

Voor de wandelvakanties maken wij gebruik van GPS-routes die op een GPS voor u klaar ligt in het hotel. 

Prijs: 4-daagse Voorjaars Wandelarrangement op basis van Volpension
4-overnachtingen € 230,- p.p. (op basis van een tweepersoonskamer)
Voor 1 persoon wordt een toeslag berekend van € 35,- p.d.