De Hondsrug UNESCO Global Geopark

WELKOM OP EEN REIS DOOR DE TIJD in De Hondsrug UNESCO Global Geopark

Fiets- en wandelparadijs

In het unieke gebied van De Hondsrug UNESCO Global Geopark kun je prachtig fietsen en wandelen. 150.000 jaar geleden vormde een gigantische ijsmassa hier ruggen, dalen en stromende beken. Langs de vele fiets- en wandelroutes vind je 85 hotspots, die de geschiedenis van dit schitterende gebied vertellen. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van de harige mammoet. Bewonder de hunebedden en grafheuvels en ontdek welke schatten onze prehistorische voorouders ons nog meer nalieten. Of kies een route langs middeleeuwse esdorpen en authentieke Saksische boerderijen. Starten kun je bijvoorbeeld bij een van de zeven expeditiepoorten.

70 kilometer lang, 20 meter boven NAP

Het Hondsruggebied is 70 kilometer lang. Het loopt van het centrum van Groningen tot Coevorden en het Bargerveen onder Emmen. De Hondsrug heeft een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP. Het Haantjeduin in de Emmerdennen is met 26,5 meter het hoogste natuurlijke punt van Drenthe. Aan de oostkant grenst de Hondsrug aan het lage Hunzedal. De steile oosthelling is overal goed te zien, maar in de omgeving van Gieten en Gasselte en ten oosten van Annen het mooist.

Gigantische ijsmassa

150.000 jaar geleden walste een gigantische ijsmassa hier alles plat wat op haar weg kwam. Aan het einde van de een na laatste ijstijd ontstond het Hondsruggebied door een snelstromende ijsrivier. IJs en smeltwater kneedden en boetseerden het landschap tot kaarsrechte heuvelruggen en laagtes. In die laagtes vormden zich beekdalen, zoals de Hunze en de Drentsche Aa. Dit proces was uniek in de wereld.

Duizenden jaren mensensporen

Op de Hondsrug wonen al duizenden jaren mensen. Als zandrug in een zompig veenlandschap was het de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen. Neanderthaler-jagers sloegen hier hun kampen op. We vonden hun vuurstenen werktuigen en botjes van hun jachtbuit. Het trechterbekervolk bouwde hunebedden om de doden in te begraven. Op het veld vind je nog steeds sporen van wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden op weg naar Groningen.
Boeren bouwden hun dorpen, boerderijen en kerken middenin de heidevelden, op de Hondsrug en de Rolderrug. Mensen maakten elkaar bang met verhalen over de wrede reuzen Ellert en Brammert die over het veld heersten en over de betoverende Witte Wieven die reizigers ’s nachts beheksten. Het barst hier van de verhalen.

Het enige UNESCO Global Geopark in Nederland

Dankzij deze unieke geschiedenis en haar sporen heeft UNESCO het Hondsruggebied erkend als Global Geopark. Wereldwijd zijn er daar 147 van, in Nederland is dit het enige gebied met deze status. Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark spant zich samen met overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners in om het gebied verder te ontwikkelen, te beschermen en te promoten. Daardoor kun jij die spannende verhalen hier zelf beleven.