Ellert en Brammert

Openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord

Kom eens een kijkje nemen in openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord. De reuzen Ellert en Brammert uit de bekende sage verwelkomen U bij de ingang als herinnering aan een ver verleden.

Kom en beleef de historie van de  vroege bewoners van Drenthe. Het wonen en leven in deze omgeving wordt uitgebeeld door verschillende woonvormen waaronder plaggenhutten, maar ook een saksische boerderij met stookhok en “zuddenschuurtje”, tolhuis, schooltje kerk en zelfs een gevangenis (huussie van bewaring)

behoren tot de collectie. Het museum herbergt een grafische werkplaats met apparatuur, die in de periode na 1900 werd gebruikt. Er wordt uitleg gegeven en demonstratie gegeven met drukpersen en technieken. Kinderen en ouderen kunnen hier actief bezig zijn.

De oude Drentse boerenherberg heeft een uitgebreid aanbod aan eten en drinken en er is tevens een speeltuin en een kinderboerderij.

In het authentieke schooltje wordt door vrijwilligers het verhaal van Ellert en Brammert voorgelezen en buiten zijn oude schoolspelen die men mag uitproberen. Bij de kassa is de sage van Ellert en Brammert in boekvorm verkrijgbaar. Er worden regelmatig demonstraties gegeven in de smederij en de houtzagerij en in de Saksische boerderij vind het spinnen op een spinnewiel plaats. Er zijn ook verschillende exposities en verzamelingen te bezichtigen in.

De verschillende boerderijen.

In het expositiegebouw “t Armenhoes”is tevens een snoepwinkeltje met snoep uit grootmoeders tijd ingericht, Vorig seizoen heeft men een grote tuin ingericht met o.a vergeten groenten,. Dit was een groot succes en zal ook dit seizoen weer worden ingericht, naast onze fraaie boomgaard. Bij de kassa en bij de herberg, halverwege de route zijn sanitaire gelegenheden, tevens invalidentoiletten aanwezig. Ook stellen wij enige rolstoelen en wandelwagens beschikbaar voor gebruik op het terrein.

Wij zijn een rolstoelvriendelijk park, d.w.z dat men op de meeste plaatsen makkelijk naar binnen kan , maar men moet er begrip voor hebben dat niet alle plaggenhutten rolstoel toegankelijk zijn .

wij zijn geopend van 30 maart tot 31 oktober 2019. en wensen U een leuke nostalgische tijd bij ons museum.

Website