Uitgelichte bezienswaardigheden

Overige bezienswaardigheden

Aekingerzand (Kale duien)

Het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen, dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand (ook wel de Kale Duinen genoemd) is één van die gebieden. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 ha bos. Een kudde schapen zorgt voor de begrazing van de heide in het gebied. Precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland ligt de Grenspoel, een ven aan de rand van het stuifzandgebied.

Balloërveld

Het natuurgebied Balloërveld staat bekend om zijn weidse heidevelden, stuifzandvlaktes en historische sporen, nagelaten door de voormalige bewoners. De karresporen, de Celtic Fields (omwallen akkers van 40 bij 40 meter in de Middeleeuwen), de grafheuvels en de urnvelden zijn vandaag de dag nog zichtbaar.

Bamboekwekerij Mei Chu

In de tuin van 3 hectare wisselen wij 80 bamboesoorten af met Chinese en Japanse bomen, heesters en vaste planten. De tuin is in de afgelopen 15 jaar stukje bij beetje onder architectuur ontworpen en aangelegd. Als praktijkdocent en tuinontwerper, verbonden aan de tuinbouwschool, is het mij gelukt om naast een mooie landschappelijke tuin ook een bijzonder sortiment bomen, heesters en vaste planten aan te planten.

Voor bezoekers met kennis van bamboe, bomen en heesters heeft onze tuin veel te bieden. Zo vindt u bij ons onder andere de nationale planten collecties van Viburnum, (Gelderse roos), Euonymus (Kardinaalsmuts) en Wisteria (Blauwe regen). Deze collecties zijn uniek en als NPC ( Nederlandse Planten Collecties) ondergebracht bij de Koninklijke Vereniging Boskoopse Cultures.

 

Beeldenpark De Havixhorst

Rondom De Havixhorst bevindt zich een zeer fraai aangelegde beeldentuin met 20ste eeuwse figuratieve kunst van een aantal vooraanstaande Nederlandse kunstenaars.

Beeldentuin Gees

Galerie en Beeldentuin in Gees liggen, als een waar paradijs, te midden van een weids en verstild landschap, in een der mooiste gedeelten van Drenthe. Op zeven hectare grond is hier een tuin aangelegd met een zeer gevarieerde beplanting, alle soorten keurig van een naambordje voorzien. Er zijn uitgestrekte, soms glooiende gazons, af en toe onderbroken door grote ronde vijvers en pittoreske boomgroepen. Op sommige plaatsen specifieke tuinen met elk een eigen sfeer en aparte inrichting. Zo is er een grassentuin en een geraniumtuin.  Verspreid over het hele terrein noden gerieflijke bankjes en besloten schuilhutten uit tot een rustig beschouwend pauzeren, of een ongestoord gesprek. Maar evengoed kunt u een wandeling maken over een slingerend bospad, met hier en daar verrassende doorkijkjes. 

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

De permanente tentoonstelling in het Bezoekerscentrum Dwingelderveld biedt informatie over het ontstaan en het beheer van het waardevolle heidelandschap. Wisselexposities over diverse thema’s maken een regelmatig bezoek de moeite waard. Ook de enorme maquette van het gebied is erg leuk en informatief om te bekijken.

Bezoekerscentrum Nationaal Park Dwingelderveld

In het bezoekerscentrum Nationaal Park Dwingelderveld wordt u alles verteld over dit Nationaal Park.

Brasserie De Berken

Brasserie De Berken is een gezellig restaurant in Gasselte. Een bezoek zal van uw uitje een overgetelijke ervaring maken. Het restaurant ligt aan het natuurgebied “het Drouwenerzand” en is hierdoor een ideale plaats voor een pauze tijdens uw fietstocht. Vanaf het terras kijkt u uit op een prachtig heideveld. Kortom: (h)eerlijk genieten in Gasselte.

Cuby & the Blizzards Museum

Dit museum laat u van alles zien over de in 1964 ontstane bluesband Cuby & the Blizzards. De zanger Harry Muskee heeft jarenlang gewoond in het drop Grolloo. Muskee is door liefdesverdriet in afzondering gaan wonen in een boerderij in Grolloo, onder de rook van Assen. In de jaren die volgen wordt Grolloo een bedevaartsoord voor tal van Nederlandse artiesten en kunstenaars. Het dorp krijgt landelijke bekendheid en wordt een toeristische trekpleister. Ook de pianist Herman Brood heeft deel uitgemaakt van deze groep.De opening van zijn museum, op 1 juni 2011, heeft Harry Muskee nog meegemaakt. Op 26 september van dat jaar overleed hij op 70-jarige leeftijd.

De Oude Aarde

Ontdek de schoonheid van moeder natuur bij De Oude Aarde in Giethoorn. De mooiste edelstenen, mineralen en fossielen zijn sinds 1969 verzameld in het museum. Door de vele ontdekkingsreizen van René Boissevain (de oprichter van het museum) is het museum gevuld met unieke collectie. Ontdek de wonderlijke vormen, schitterende kleuren en stenen waarvan je niet kon dromen dat ze bestonden, je komt ze allemaal tegen in het schaars verlichte museum. Je vindt hier o.a. het grootste ei ter wereld, de Amethist geode uit Brazilië en de versteende boomstam uit Amerika.

Drukkerijmuseum

Het Drukkerijmuseum Meppel is niet een verzameling objecten die op zichzelf staan, maar een lévend museum dat het dynamische verhaal vertelt over communicatie.

Dierenpark Taman Indonesia

In dit dierenpark vind je allerlei bijzondere dieren uit Indonesie zoals de Binturong, de Loewaks en Maleise Bosuilen, en kun je genieten van Indische hapjes en drankjes, een kijkje nemen in een Mentawai paalwoning of rondsnuffelen op een heuse pasar. Voor kinderen is er een verkleedhoek met Indonesische klederdracht, een wayangtheater en een speeltuin.

Drents Museum in Assen

Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de de wereld een blik op Drenthe. Met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis worden jaarlijks duizenden mensen geïnspireerd. Het Drents Museum is een succesvol museum van internationale allure en biedt een verrijkende ervaring aan zowel jong als oud. Het Museum heeft naast tijdelijke tentoonstellingen een uitgebreide vaste collectie.

Lees meer..

OER museum – Diever

Het museum richt zich op de prehistorie in het gebied West-Drenthe. De periode waar het hier om gaat loopt van ca. 1200 na Chr. – de middeleeuwen. De vaste collectie bestaat uit een verzameling artefacten uit verschillende perioden. Daarnaast zijn er wisseltentoonstellingen. Het gebouw werd in 1604, in opdracht van Berend Ketel, gebouwd. Het is de enige nog min of meer in oorspronkelijke staat verkerende schulte behuizing van Drenthe.

Fochteloërveen

Het Fochteloërveen is een uitgestrekt hoogveengebied vlakbij Assen, waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In het gebied staan veel uitkijktorens en -platforms, waar de ‘zeven’wel de meest in het oog springende van is. Hoogeveen ontstaat op plekken waar regenwater blijft staan en veenmossen eeuwen achtereen kunnen groeien. De veenmossen sterven van onderen af en groeien aan de bovenkant door. Na eeuwen ontstaat zo een bodem met dik pakket veenmossen. Het hoogeveen groeit boven de omgeving uit, waardoor grondwater de wortelzone van de planten niet meer bereikt. De veenmossen zijn als spons en houden het regenwater vast. Door de zuurstofarme omstandigheden verteren de afgestorven mosresten niet.

Lees meer

Galerie Wildevuur

De galerie die uit drie verdiepingen bestaat, is sinds 1984 gevestigd in het landhuis Dennenrode, in 1922 ontworpen voor een welvarende graanhandelaar. Met passie en gedisciplineerde regelmaat organiseren Pascalle en Philip tentoonstellingen met de nieuwste werken van figuratieve kunstenaars die nu naam maken of dat inmiddels hebben gedaan. Naast de wisselende tentoonstellingen in het landhuis is er altijd een ruime collectie schilderijen en beelden in voorraad die wordt gepresenteerd in een van de bijgebouwen op het landgoed.

Het Drents Kwartiertje

Kaaslust Veenhuizen

Kaaslust is een ambachtelijk kaasmakerij, gevestigd in de gerestaureerde zuivelfabriek van Veenhuizen. Een voormalige kolonie van de Maatschappij van Weldadigheid, door UNESCO genomineerd als werelderfgoed.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork bevat een museum met een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van het kamp. De verhalen van de overlevenden worden verteld door middel van foto’s, documenten, tekeningen, schilderijen, beelden, landkaarten en andere objecten uit Westerbork. Het terrein, het museum en de monumenten worden door een educatief wandelpad van drie kilometer met elkaar verbonden. Zo komt u al rondwandelend meer te weten over het duistere verleden van Kamp Westerbork.

Lofar

Dichtbij Exloo ligt het zogenaamde LOFAR-gebied. LOFAR is een radiotelescoop die werkt met de laagste frequenties die vanaf de aarde aargenomen kunnen worden. Met LOFAR kunnen astronomen miljarden jaren terug kijken, naar de zogenaamde ‘Dark Ages’, de periode voordat de eerste sterren en sterrenstelsels gevormd werden. LOFAR is de eerste radiotelescoop die gebruik maakt van een groot aantal kleine sensoren in plaats van een klein aantal grote schotels zoals tot nu toe gebruikelijk was.

Miramar

Miramar Zeemuseum toont u de indrukwekkende collectie zeecuriosa die de reislustige juffrouw Warners vanuit alle wereldzeeën en werelddelen heeft verzameld. Miramar Zeemuseum organiseert jaarlijks grote wisselexposities. Daarnaast heeft het museum een een rariteitenkabinet of ‘wunderkammer’. Er is een café met terras en een winkel.

Museum De Koloniehof

In Museum de Koloniehof, gevestigd in Frederiksoord wordt het unieke verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid verteld. Opgericht om de schrijnende armoede aan het begin van de negentiende eeuw te bestrijden. In de nieuw te stichten landbouwkoloniën werd werk, huisvesting, scholing en zorg aangeboden om de stedelijke paupers perspectief op een beter bestaan te bieden.

Museumboerderij De Karstenhoeve

De Ruinerwoldse Museumboerderij De Karstenhoeve uit de eerste helft van de 17e eeuw verkeert voor een groot deel nog in originele staat. Met zijn authentieke interieur is dit rijksmonument een van de mooiste museumboerderijen van ons land.

In het voorhuis hangt nog de sfeer van het dagelijks leven van de bewoners uit de 19e eeuw . Tekenen van welstand bij deze ‘veerpeerdsboer’ zijn de opkamer met zijn Statenbijbel, het schitterende kabinet in de pronkkamer, waarin onder andere een uitgebreide collectie linnengoed bewaard wordt , het tegeltableau aan de achterwand van de schouw in de woonkeuken en de collectie sieraden, borduur- en kantkloswerk en kleding.

Museumdorp Orvelte

In het levendige monumentendorp Orvelte – waar mensen gewoon wonen en werken – beleef u de geschiedenis aan den lijve. Ga mee op reis en beleef Orvelte zelf! De smid is nog regelmatig aan het werk in de smidse. Zo niet, dan vindt u hem vast in de werkplaats van ‘t Stokertje waar hij zijn dagelijks brood verdient. Pas op! Het vuur waarin hij zijn hoefijzer smeedt, is echt heet! Heeft u wel een gezien hoe de klompenmaker een blok hout omtovert tot een echte, gave klomp? In de zuivelfabriek van 1899 ziet u hoe biologische kaas gemaakt wordt. Met een beetje geluk ziet u de schaapsherder met zijn kudde bij de schaapskooi. In Drenthe, met name Orvelte, staan prachtige, rietgedekte Saksische boerderijen en andere rustieke gebouwen. Mooi om langs te wandelen, maar nog leuker om ook eens van binnen te bekijken. Bij een aantal van de boerderijen bent u van harte welkom!

Museums Vledder

Kunst is leuk en kunst hebben we in deze museums volop. Echt en vals, schilderijen en glas. Je kunt er stilletjes van genieten, maar ook mee lachen. Zeker bij onze opmerkelijke verzameling Valse Kunst van meestervervalsers Han van Meegeren en Geert Jan Jansen. Ervaar onze vermakelijke (gratis) rondleidingen. Deskundige rondleiders vertellen het, met een knipoog. Maar er is nog meer te beleven, anders heet het geen ‘Museums’. Er is een prachtige collectie hedendaagse glaskunst, een zaal met Noord. Nederlandse schilderijen, wisselende tentoonstellingen, een museumwinkel en voor de inwendige mens de gelegenheid om in de bibliotheek of buiten op het terras nog wat te nuttigen.

Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa

Nergens in Nederland vind je een beek als de Drentsche Aa. Kronkelend haar weg zoekend door het landschap creërden boeren gedurende duizenden jaren een grote rijkdom aan natuur. Het gebied heeft echter binnen haar grenzen 21 dorpen en gehuchten en bestaat voor meer dan de helft uit landbouwgrond

Nationaal Vlechtmuseum Noordwolde

In de volledig nieuwe opzet van het museum, wordt het bijzondere en unieke verhaal van het vlechten in Noordwolde en omstreken verteld. De expositie begint met de ontwikkeling van het landschap, nadat het hoogveen was afgegraven. Er gingen wilgen groeien en met de wilgentenen werden de eerste producten gevlochten. Ook wordt het verhaal verteld, hoe de Rietvlechtschool bijgedragen heeft in het verbeteren van de kwaliteit van het vlechtwerk, waardoor Noordwolde beter de concurrentie met het buitenland aankon. Ook ziet u in het museum de opkomst en ondergang van de vlechtindustrie.

 

Pottenbakkerij Galerie de Brinksteen – Dwingeloo

Aan de voet van de Siepeltoren aan de Entingheweg in het sfeervolle Dwingeloo is Pottenbakkerij en Galerie ‘De Brinksteen’ gevestigd. Hier komt U alles te weten over het maken van ambachtelijke potterie. Vaak kunt U pottenbakker Frans van den Brink zelf aan het werk zien. Er is een groot assortiment kunstzinnige en ambachtelijke keramiek tentoongesteld. Pottenbakken is een eeuwenoud ambacht. De kennis daarvoor mag niet verloren gaan.

Rondvaart door Giethoorn

Giethoorn is vanuit het water ontstaan en laat zich het liefst vanaf het water bewonderen. In de overdekte rondvaartboten van Smit rondvaarten maakt u een tocht door het oude dorp en over het meer. Onderweg passeert u fraaie boerderijtjes, talloze bruggen en vonders en vele bezienswaardigheden. Via het (ondiepe) Bovenwijde komt u weer terug bij het startpunt van de routvaart. Deze route duurt ongeveer een uur. Ook kunt u het mooie dorp Giethoorn en het natuurgebied De Wieden zelf ontdekken door het huren van een fluisterbootje of een electrische sloep. Heerlijk een dagje geruisloos varen en genieten van de prachtige slootjes en meren. De fluisterbootjes zijn open bootjes, zeer stabiel en bestemd voor ca 5 personen. De boot is eenvoudig te besturen en wordt aangedreven met een vrijwel geruisloze elektromotor. Een routekaart van Giethoorn en omgeving krijgt u mee, dus de weg kunt u altijd zelf terugvinden.

Stedelijk museum Coevorden

In het Stedelijk Museum Coevorden neemt men u mee in de wereld van het strafrecht in de periode 1500 tot 1800.

Van Gogh Huis

In het Van Gogh Huis woonde en werkte de beroemde kunstschilder. Het was de uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. U ziet ook een film die u terugbrengt naar 1883. U kijkt “door de ogen van Vincent” naar het Zuid-Oost Drenthe van toen.

Lees meer…

Wildlands Adventure Park Emmen

In dit park beleeft u in één dag de natuur van alle werelddelen. Het park is internationaal bekend als de opvolger van het Noorderdierenpark in Emmen, dat in zijn tijd ook bekend stond als één van de mooiste dierenparken in Europa. Het Wildlands is echter totaal anders qua opzet. Het is veel meer gericht op de beleving en minder op het `apies-kijken’ uit de vorige eeuw.

Witterveld

Hoogveen- en heidegebied (500 ha) ten zuidwesten van Assen en in eigendom van de gemeente Assen. Sinds 1891 in gebruik als militair oefenterrein. Aan de noordgrens ligt een schietbaan, waardoor de rest van het gebied als permanente veiligheidszone dienst doet. Met name het oostelijk deel van het Witterveld is van belang vanwege de nog actieve hoogveenvorming rond het Klein Meeuwenmeer, met veel zeldzame »veenmossoorten, Veenbes, Lavendelheide en Ronde zonnedauw. Het vochtige berkenbos is een voorbeeld van het zeer zeldzame berkenbroek, een natuurlijk berkenbos op hoogveen. Met name Eenarig wollegras groeit hier massaal. In de vochtige heide groeit veel Klokjesgentiaan. Het zeldzame vlindertje Gentiaanblauwtje komt hier eveneens voor. Het gebied is van belang voor vogels van heide en hoogveen, zoals Paapje, Roodborsttapuit, Boomleeuwerik en Tapuit.