Het Gevangenismuseum

Het Gevangenismuseum Veenhuizen

Het Gevangenismuseum. Laat je vrij.

Het Gevangenismuseum vertelt verhalen over de gevolgen van normafwijkend gedrag. Verhalen over verpaupering, misdaad en straf. Verhalen die je anders naar vrijheid laten kijken, die je nieuwsgierigheid aanwakkeren en je aan het denken zetten. Het museum daagt bezoekers uit een eigen mening te vormen, zelf te ontdekken wat zij vinden. Zodat ze na een bezoek aan het Gevangenismuseum altijd iets rijker weggaan, dan ze waren gekomen.

Veenhuizen: van pauperparadijs tot justitiedorp

In 1823 bouwde de Maatschappij van Weldadigheid in Veenhuizen drie dwanggestichten voor wezen, bedelaars en landlopers. Het Gevangenismuseum is gevestigd in het Tweede Gesticht,
het enige overgebleven gebouw uit deze periode.

Van met z’n allen in een zaal, tot eenzaam in de cel. Van lijfstraffen tot keihard werken.
En van opvang voor weeskinderen tot dorp vol criminelen: Veenhuizen was het allemaal.

In het Gevangenismuseum komt het bijzondere verleden van Veenhuizen als ‘Pauperparadijs’
en justitiedorp tot leven. In de vaste expositie over de geschiedenis van Veenhuizen ontdek je
hoe het was om te leven en te werken in dit bijzondere dorp.

Stap in de trekschuit en maak de lange boottocht mee die de wezen en landlopers naar Veenhuizen bracht. Maak je eigen signalementskaart, kijk rond in de woning van een ambtenaar, slaap in een slaapkooi, en beleef hoe het heidelandschap – met de komst van de Maatschappij van Weldadigheid – veranderde in een strak en hoekig landschap.

 

Misdaad en straf: vroeger en nu

Misdaad en straf zijn van alle tijden, maar wat we een misdaad noemen en de manier waarop we straffen is door de eeuwen heen sterk veranderd. In het Gevangenismuseum ontdekt u alles over misdaad en straf, vroeger en nu.

Wel eens aan een schandpaal gestaan? Een cel van binnen gezien, of op de stoel van de rechter gezeten? In het Gevangenismuseum kan het allemaal. Je vindt er echte slaapkooien, een koepelgevangenis en een modern cellenblok. En je mag overal in! Wil je weten hoe het er tegenwoordig in de gevangenis aan toe gaat? Maak kennis met vijf personen die een misdaad hebben begaan en volg hen tijdens hun arrestatie, veroordeling en gevangenschap.

 En er is nog veel meer te doen!

Heeft u nog even tijd voordat u weer op de fiets stapt, dan kunt u er nog veel meer beleven.
Maak bijvoorbeeld een rondrit door Veenhuizen in een echte oude Boevenbus! Met deze bus zijn tienduizenden gevangenen vervoerd tussen woon- en werkgesticht. Of bezoek onder leiding van een gids strafgevangenis de Rode Pannen. In deze beruchte gevangenis zien een aantal cellen eruit alsof de bewoners elk moment kunnen terugkeren. Kinderenkunnen spannende speurtochten volgen, tekenfilmpjes kijken in de Bajesbios of meedoen met een kleurwedstrijd.

Openingstijden

Dinsdag t/m zondag 10.00 – 17.00 uur, in de schoolvakanties ook geopend op maandag.

Kijk voor entreeprijzen en de tijden van rondleidingen en de Boevenbus op:

Website