Poolshoogte

Uitkijktoren & Terras Restaurant Poolshoogte

Midden in de prachtige Staatsbossen bij Odoorn, nabij het schapenpark vindt u Poolshoogte.Dit is een heuvel met een uitkijktoren aan de Boswachter Meelkerlaan.

In 1934, bij de tweede ontginningsfase van het gebied, werd in opdracht van boswachter Meelker een heuvel van 13 meter hoogte opgeworpen, naar een ontwerp van zijn zoon, die ook de naam Poolshoogte bedacht. De “klus” werd verricht in het kader van de werkverschaffing. De arbeiders moesten dit met schop en kruiwagen doen. Een journalist die het opwerpen van de heuvel beschreef noemde het, vanwege de bloedblaren aan de handen van de arbeiders, de “Bloedberg van Exloo.” Deze officieuze naam wordt nu nog steeds gebruikt. De top van de heuvel ligt op 36 meter boven NAP. Naar de top leiden twee paden die een zogeheten dubbele helix vormen. Op de top van de heuvel kon de boswachter het jonge bos en de omgeving goed in gaten houden. Er kon “Poolshoogte” genomen worden.
Om over de snel groeiende bomen uit te kunnen blijven kijken werd er in 1968 een oude boortoren van de NAM als brandwachttoren geplaatst.

De toren verloor zijn functie door o.a. vliegtuigjes die het gebied in de gaten hielden en werd daarom in 1999 afgebroken. In 2000 werd er een nieuwe uitzichttoren gebouwd die werd opengesteld voor het publiek. De top van de nieuwe toren ligt 54 meter boven NAP. In de jaren vijftig werd nabij de heuvel een klein riet gedekt theehuis gebouwd, dat ook de naam ”Poolshoogte” droeg. In eerste instantie kon men hier terecht voor een kopje koffie of thee. Later kon men hier ook frisdrank en ijs verkrijgen. In 1983 heeft de familie Venema de exploitatie van het theehuis overgenomen. Door de jaren heen werd het assortiment uitgebreid met gebak, lunch- en dinergerechten. Het theehuis werd een druk bezochte plek, hetgeen tot gevolg had dat het theehuis werd uitgebouwd.

Het theehuis brandde in de nacht van 3 op 4 oktober 2005 als gevolg van brandstichting af. Vanaf april 2006 was het theehuis in bedrijf vanuit een noodvoorziening. In september 2009 opende Martin Venema het prachtige “Terras Restaurant Poolshoogte”. Bij de bouw van het restaurant is gebruik gemaakt van hout uit de bossen in de omgeving. Boomstammen die dienst doen als kolommen zijn al 3 jaar voor de bouw geselecteerd en gezaagd en geven het restaurant de bijzondere uitstraling. Het ruime terras biedt een fantastisch uitzicht over de grote speelweide, een ideaal rustpunt op één van de vele mooie fiets- en wandelroutes door de Drentse bossen.

Op deze unieke locatie bent u dan ook het hele jaar dagelijks vanaf 10 uur van harte welkom voor koffie met gebak, lunch, een glaasje wijn of een overheerlijk diner. Ook verzorgen wij uw familiedag, zakenlunch, (ontbijt) vergadering, huwelijks- en jubileumfeest.
Het restaurant werkt met dagverse en veelal seizoens- en streekgebonden producten, die bovendien altijd a lá minute vers worden bereid.
Een team van enthousiaste medewerkers staat voor u klaar.

Website