Het Smalspoormuseum erica

Industrieel Smalspoor Museum in Erica

Het Industrieel Smalspoor Museum in Erica vertelt het verhaal van de industriële ontwikkeling van het smalspoor in Nederland. Een treinrondrit en bezoeken aan de remise, turffabriek, treinenloods en museum geeft u een onvergetelijke ervaring.

Industrieel Smalspoormuseum Erica sinds 1984

Het begon allemaal in 1850 toen een aantal Amsterdammers bedachten om het veengebied te ontginnen en hier alleen het bovenste gedeelte van het veen te gebruiken voor fabricage van turfstrooisel. Een gedeelte van het grote veengebied kreeg dan ook de naam ‘Amsterdamseveld” waar ook het huidige museum is gevestigd. Voor het vervoer van de turf maakte de zachte ondergrond het gebruik van lichte locomotieven, wagons en rails noodzakelijk ; het smalspoor.

Dit alles is nu te zien in het Smalspoormuseum. In dit museum maken de bezoekers o.a. een rondrit op het originele smalspoortraject door het veengebied. De trein brengt ze naar de historische turfstrooiselfabriek. Uniek in Nederland.  Een deel van de machines werkt nog en laat zien hoe turfstrooisel geproduceerd werd.                                                                                                           

In de loop der jaren heeft dit museum zo’n 100 locomotieven verzameld. Tijdens en na deze rondrit kunt u binnen en buiten het museumgebouw een groot deel van deze smalspoorlocomotieven bekijken. Smalspoor werd niet alleen in het veen gebruikt, ook in de wegenbouw en in de steenfabrieken. Het museum heeft momenteel smalspoor van 600,700 en 900 mm. De kinderen kunnen zelf rijden op een smalspoorlocomotief en hun eigen machinistendiploma halen.

Laat u verrassen in dit bijzondere museum in een uniek stukje Nederland waarvan het maaiveld 150 jaar geleden nog zo’n zeven meter hoger lag. Het museum is geopend van mei  t.m. oktober. 10.00 – 16.30 uur Donderdag, Zaterdag en Zondag; woensdagen in juli en augustus.

Toegangsprijzen:

  • Volwassenen € 7,50
  • Kinderen t.m. 12 jaar € 5,50

Zie voor evenementen en activiteiten en de vertrektijden van de treinen onze website.

Reserveren voor groepen vanaf
15 personen 06-1111 1188.
Griendtsveenstraat 140,7887 TK Erica.
Tel. 0591-303061.
Website