Hunebedcentrum Borger

Eerst het Hunebedcentrum, dan de omgeving

Ontdek de Oertijd
Het Hunebedcentrum brengt je dicht bij de oermens.
Waan jezelf in de prehistorie, de tijd van je vroegste voorouders, in het vernieuwde Hunebedcentrum. Op steenworp afstand van het grootste hunebed liggen de verhalen voor het oprapen, kom interactief in contact met de hunebedbouwers. Ben je nieuwsgierig naar het leven van de hunebedbouwers, met deze nieuwe expositie geniet je volop. En buiten, in het Oertijdpark, sta je oog in oog met de oermens. Bezoek het grootste hunebed van Nederland, dat mag je niet missen.

Dichter bij de oermens kom je niet
In de nieuwe expositie van het Hunebedcentrum beleef je de tijd van de hunebedbouwers. Vlak bij het grootste hunebed, dat met die reusachtige stenen het topstuk van de hunebedbouwers is. Om te weten te komen hoe deze stenen in het Hondsruggebied terecht zijn gekomen en wat de mensheid met het landschap heeft gedaan, bezoek je de poort van Hondsrug UNESCO Geopark.
Hier vind je de 150.000 jaar geschiedenis van het Hondsruggebied. De ijstijden, de mammoet, de eerste bewoners, je ziet het allemaal voorbij komen. Om de prehistorie echt te ervaren, bezoek je het Oertijdpark. Beleef hier in de buitenlucht de vroegste mens, ontdek grafheuvels en veenwegen voordat je het prehistorische dorp in wandelt. Hier zijn ’s weekends en in de schoolvakanties oermensen aanwezig, die je onderdompelen in hun eenvoudige bestaan. Laat de vonk overslaan, zie hoe je vuursteen bewerkt en ruik de geur van prehistorisch koken. Bezoek tot slot ook de grootste keientuin van Nederland.

Nieuwe expositie
Stap in de wereld van de hunebedbouwers met onze nieuwe expositie, een interactieve beleving waarin je oog in oog komt te staan met onze voorouders. We nemen je mee in hun wereld, je ontdekt hoe zij leefden, woonden en werkten op het land. Je zult ontdekken dat onze voorouders erg lijken op ons, maar dat ze moesten overleven met wat de natuur hen bracht. Het leven was kwetsbaar, maar toch hadden ze de middelen om te overleven. Zouden wij nu in dezelfde omstandigheden kunnen overleven?

Hunebed met de hoofdletter H
Het topstuk van de prehistorie, het beeldmerk van Drenthe, dat is het grootste hunebed zonder twijfel. Eén van de 52 hunebedden in Drenthe, majestueus in omvang en vol mysterie. Het hunebed is gebouwd omstreeks 3400 voor Christus, is dus zo’n 5400 jaar oud en is zo’n tweeëntwintig meter lang. Pas als je er voor staat, kom je erachter hoe groot en indrukwekkend dit grafmonument is. De overblijfselen van een belangrijke plek voor de hunebedbouwers gebouwd met grote zwerfkeien. Verplaats je eens in dit enorme werk van het trechterbekervolk. Eén van de oudste grafmonumenten van Nederland vraagt om eerbied en prikkelt de fantasie.

Grootste keientuin van Nederland
Helleflint, Rapakivi of Uppsala, zomaar een greep uit de namen van de verschillende zwerfkeien die in deze tuin in allerlei formaten te vinden zijn. Al deze keien zijn meegevoerd in de voorlaatste ijstijd. Loop er eens doorheen en laat je fantasie werken en bedenk eens wat een ongelofelijke reis iedere individuele steen heeft afgelegd, om uiteindelijk in de keientuin terecht te zijn gekomen.

Actief op pad
Het Hunebedcentrum is de startplek voor een fiets- of wandeltocht door het schitterende gebied van de Hondsrug. Het Hunebedcentrum fungeert niet alleen als start- of eindpunt, maar helpt u met andere ogen te kijken naar dit natuurschone gebied. Elk uitzicht vertelt een verhaal, elk ademteug is verkwikkend.

Bezoek het Hunebedcentrum en verover Drenthe.

Hunebedcentrum
Bronnegerstraat 12
9531 TG Borger
0599 23 63 74
Website