Fietsvakantie Nederland - Veen en turf

5 daagse fietstocht in het unieke landschap van Zuidoost-Drenthe waarbij de route onder meer slingert door het grootste aaneengesloten veengebied van Nederland.

Veen en turf hebben in de 19e en begin van de 20e eeuw in belangrijke mate het leven in Drenthe bepaald. Tijdens deze vakantie beleeft u de geschiedenis van die tijd. U maakt kennis met alle facetten van het veen. U komt langs veenmoerassen en plekken waar het veen langzaam maar zeker weer tot leven komt.

Inclusief

, , ,

259

Check-in: vanaf: 15:00 Check-out: voor: 10:00

Prijs is op basis van 2- of 3-persoonskamers. Voor 1-persoonskamers geldt een toeslag van € 25 – € 29 per dag die achteraf wordt verrekend.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Gratis advies?

We helpen u graag. Onze informatie en reserveringsdienst is bereikbaar op:

Telefoon: 0591-226928
E-mail: info@fietswandelvakantie.nl

Lage prijzen

We hebben bijzondere lage prijzen.

8+ Fiets- en wandelvakanties

Uitgebreid aanbod van diverse vakanties. Altijd één die voldoet aan uw wensen.

Uitstekende ondersteuning

We zijn elke dag van 09:00 tot 21:00 uur telefonisch bereikbaar zonder wachttijden.

Persoonlijke wensen

We doen graag een stapje extra om persoonlijke (dieet) wensen te realiseren.

Dag 1: Aankomst in Weiteveen

In de loop van de middag komt u aan in B&B Veenloopcentrum dat gevestigd is in de voormalige pastorie van de RK kerk in Weiteveen. De kerk en het klooster bepaalden in de eerste helft van de 20e eeuw in belangrijke mate de geschiedenis van Weiteveen.

Dag 2: Rondrit door de geschiedenis van veen en turf (circa 45 km)

Na het ontbijt stapt u op de fiets. Als eerste gaat de route naar het openluchtmuseum Veenpark in Bargercompascuum. De entree van dit park is bij de reissom inbegrepen. In het Veenpark vindt u 2 museumdorpen en nog echte veenafgravingen. Er wordt turf gestoken en u ziet er ambachtslieden aan het werk. ‘s Middags fietst u door Erica, waar u het Smalspoormuseum vindt. Eventueel kunt u hier een rondrit maken. Einde dag komt u weer aan in Weiteveen voor uw overnachting.

Dag 3: van Weiteveen naar Valthermond (circa 55 km)

Vandaag gaat de route door het veengebied langs de grens met Duitsland. U fietst onder andere door het dorp Valhermond. Dit was een dubbele veenkolonie en u vindt er nog prachtige veenboerderijen. In deze omgeving overnacht u in in een eenvoudige B&B Rustherberg De Blije Stilte.

Dag 4: van Valthermond naar Wezup (circa 48 km)

Na het ontbijt stapt u op de fiets. In Valthermond kunt u een bezoek brengen aan het Vervenershuis museum. U maakt kennis met het wonen en werken rond 1900. De geschiedenis van het zand en veen. Het Vervenershuis was het huis van Freerk Kamst, een succesvol vervener. Het huis bevatte een kantoortje en een winkel (die ook dienstdeed al illegale kroeg). U zult ervaren dat het leven op ‘het zand’ minder zwaar was dan het leven ‘in het veen’. U vervolgt de fietstocht langs het openluchtmuseum Ellert en Brammert, waar u leert over het leven in Drenthe door de tijd heen. En door het monumentendorp Orvelte, waar u teruggaat in de tijd. ’s Avonds overnacht u in hotel Hegen in Wezup.

Dag 5: van Wezup naar Weiteveen (circa 48 km)

Alweer de laatste dag! U fietst door mooie (brink)dorpen zoals Zweeloo en Aalden. In Nieuw-Amsterdam komt u langs het huis waar Vincent van Gogh in 1883 gewoond en gewerkt heeft. U kunt een bezoek brengen aan zijn kamer… Hoe leuk is dat! Terug in Weiteveen staan uw koffers  gereed voor de thuisreis.